Община „Тунджа“ и Регионалният исторически музей – Ямбол обединиха усилия, за да направят честването на Трети март – Националния празник на Република България, по-значим за тунджанските ученици.

Уредникът на Фонд „Възраждане“ – Цветанка Андреева подготви за тях презентация на тема „Тунджанските измерения на Освобождението“, посветена на изграждането на първия храм-паметник „Св. Александър Невски“, който се намира в лесопарк „Бакаджик“. Край него пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци всяка година общината чества националния празник.

Презентацията беше част от честването за Трети март на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Роза. В НЧ „Светлина -1928“ с. Роза Цветанка Андреева представи пред учениците интересни факти за първия храм паметник, допълвайки презентацията с други исторически данни като единствения опълченец от община „Тунджа“ – Атанас Илиев Кирчев от с. Скалица; за приноса на населението на тунджанските села за изграждане на храма и др. Ученици бяха подготвили рецитал, посветен на Освобождението, а театралната формация от прогимназиален етап представи драматизация на разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“.

Гост на празника беше заместник-кметът на Община „Тунджа“ Татяна Стоева.

В останалите тунджански училища презентацията беше представена пред учениците по време на техните тържества за националния празник или в следобедните часове на 2 март.

По този начин Община „Тунджа“ и Регионалният исторически музей – Ямбол спомогнаха тунджанските ученици да задълбочат знанията си за историята на родния край, за да се гордеят с нея.

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *